Pean-buiten en MVO

Pean-buiten ligt midden in de Friese natuur, omringd door groen en water. Duurzaamheid, in de breedste zin van het woord, staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zetten ons actief in voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hieronder vind je alle informatie over onze duurzame benadering en initiatieven.

Elk onderdeel van ons werk draagt bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het positief beïnvloeden van onze sociale impact. Ontdek hoe we streven naar duurzaamheid in al onze activiteiten en hoe we samen met jou en onze partners werken aan een groenere toekomst.

Duurzaam 5-sterren verblijf

Wij zijn ons bewust van de invloed van onze bedrijfsactiviteiten op de omgeving en de maatschappij en wil hierin zodanig handelen, dat de natuurlijke omgeving ook voor toekomstige generaties behouden en beschikbaar blijft. Dit doet wij door duurzaamheid steeds verder te integreren in onze bedrijfsprocessen, diensten en producten. Lees verder hoe wij dit doen!

Ontdek Pean-buiten: 12 unieke huisjes aan het water in Friesland. Geniet van rust

Duurzaam inkopen

Wij werken continu aan het verbeteren van ons eigen inkoopproces en richten ons met name op goederen en diensten die duurzaam zijn, bij voorkeur voorzien van een erkend milieu- en/of duurzaamheids- en/of sociaal keurmerk. Onze inzet gaat verder dan alleen het kiezen van de juiste producten; we streven ook naar een samenwerking met leveranciers die onze waarden delen in het nastreven van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat we actief zoeken naar partners die investeren in milieuvriendelijke processen en die aantoonbaar bijdragen aan een betere wereld, zowel ecologisch als sociaal.

Eten

We streven na om te koken via Dutch Cuisine. Die hanteert vijf principes:

1- Het gerecht vertelt ons in welk seizoen we zitten. 80% producten van Nederlandse bodem
2- Goed voor ons en onze aarde: 80% plantaardige producten
3- Eerlijk en veelzijdig eten wat de natuur ons biedt. Minimale kunstmatige toevoegingen.
4- We kopen, koken en eten bewust. Waar mogelijk biologisch, fairtrade, puur en regionaal.
5- We werken aan resultaten voor morgen. Zo min mogelijk no-waste.

Lokale doelen

Wij leveren vrijwillig een bijdrage aan maatschappelijke doelen door giften en sponsoring. We zijn sponsor van Scouting Polaris en National Park de Alde Feanen. Regelmatig doneren wij het gebruik van onze electrische sloepen of drijvende sauna voor de Muziek Vereniging Akkrum, de jaarlijkse dorps Bingo in Grou en Akkrum of  bij het helpen met ’the Plastic Soup Clean Up Day’.

Ons Green Team

In 2024 hebben we ons Green Team opgericht, gericht op het behalen en behouden van het prestigieuze Green Key-certificaat. Dit team bestaat uit toegewijde collega’s, elk met een speciale focus op duurzaamheid. Emil speelt een cruciale rol in het duurzaam beheren van onze boten en gebouwen. Yvonne zorgt ervoor dat onze kantooromgeving milieuvriendelijk en efficiënt functioneert. Marjan is de drijvende kracht achter onze tuin, waar ze ecologisch verantwoord tuinieren promoot. Joëlle, verantwoordelijk voor de keuken, zorgt ervoor dat onze maaltijden niet alleen heerlijk, maar ook duurzaam zijn. Samen werken deze vier collega’s aan een groenere toekomst voor ons bedrijf, waarbij elk lid een essentiële bijdrage levert aan onze milieu-inzet.

Afvalbeheer

Bij ons staat duurzaamheid hoog in het vaandel, en daarom moedigen we onze gasten aan om hun milieu-impact te minimaliseren tijdens hun verblijf. We bieden in al onze accommodaties uitgebreide faciliteiten voor afvalscheiding, waarmee gasten gemakkelijk hun papier, glas, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), PD (plastic en drankverpakkingen) en restafval kunnen scheiden. Deze inspanningen helpen niet alleen het milieu, maar creëren ook bewustzijn over de impact van afval. Door deze opties beschikbaar te stellen, maken we het voor onze gasten eenvoudig om bij te dragen aan een duurzamere wereld, zelfs tijdens hun vakantie of zakenreis.

Energie

Wij werken continu aan het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van het duurzame karakter van ons bedrijf. Door actief te streven naar het verminderen van afvalstromen en onze verbruiken van gas, water, elektriciteit en fossiele brandstoffen. Onze waterlodges hebben allemaal zonnepanelen, hierdoor het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend wat betreft stroom. Deze lodges zijn niet meer aangesloten op het gas.

Waterbesparing

We hebben stappen ondernomen om waterverbruik te minimaliseren door het installeren van waterbesparende doucheknoppen en kranen. Deze aanpassingen zijn essentieel om het watergebruik te verminderen en tegelijkertijd comfort te bieden aan onze gasten. Daarnaast hebben we grote regentonnen geplaatst. Deze tonnen vangen regenwater op, wat vervolgens wordt gebruikt voor het irrigeren van onze moestuin en het voorzien van onze kippen van vers water. Deze initiatieven onderstrepen ons streven naar een milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Verder zijn we van plan om vanaf de zomer van 2024 het regenwater ook te gebruiken voor het wekelijks wassen van de wetsuits van onze zeilschool.

Maatschappelijk betrokkenheid

Wij zijn trots op onze samenwerking met Stichting Alliade, waardoor we Bas bij ons team hebben kunnen verwelkomen. Bas, die een lichte verstandelijke beperking heeft, is drie dagen per week bij ons aan het werk. Zijn aanwezigheid en inzet zijn een ware verrijking voor ons team. Op zijn goede dagen toont hij een indrukwekkende werklust en zijn bijdrage is van onschatbare waarde. We zijn ontzettend blij met zijn harde werk en positieve houding. Deze samenwerking heeft niet alleen een positief effect op Bas’ persoonlijke ontwikkeling, maar draagt ook bij aan een rijkere en meer gevarieerde werkomgeving. Zijn unieke perspectief en ervaringen verrijken ons team en dragen bij aan een inclusieve en diverse bedrijfscultuur. Dit toont aan hoe belangrijk en waardevol het is om mensen met verschillende achtergronden en capaciteiten een kans te geven in de arbeidsmarkt.