Wandelen in Friesland

Wandelen in Friesland is een ervaring die je niet mag missen. Of je nu houdt van langeafstandswandelingen of kiest voor een korte tocht, Friesland.nl biedt je alle wandelroutes die je hartje begeert.

Wandelroutes voor elk type wandelaar

Van slingerende dijkjes tot de historische Elfsteden, en van idyllische waterwegen tot diepe bossen – Friesland trakteert je op onvergetelijke wandelpaden. Iedere route heeft zijn eigen charme en verhaal.

Geniet van de Friese natuur

Stap voor stap ontdek je het veelzijdige landschap van Friesland. Adem de frisse lucht in en laat je verrassen door de natuurlijke schoonheid om je heen.

Verdwaal nooit met ons knooppuntennetwerk

Dankzij ons uitgebreide wandelknooppuntennetwerk is verdwalen geen optie. Volg de duidelijk gemarkeerde paden en geniet van een zorgeloze wandelervaring.

1. It Eilân

Op een dikke 3 kilometer afstand vind je direct de prachtige wandeling door de adembenemende natuur van It Eilân. Honden mogen aan de lijn.

Gelegen in het hart van Nationaal Park De Alde Feanen biedt dit unieke natuurgebied een mix van moeras, weidevogelgebieden en uitgestrekte waterlandschappen. Ideaal voor liefhebbers van rust en natuur.

Volg de gemarkeerde routes en laat je verrassen door de rijke flora en fauna.

2. De Deelen

De Deelen is een gebied waar je je hond mee naartoe mag nemen;  zorg wel dat ie aangelijnd is. Er zijn hier twee verschillende wandelroutes, voor de grote en kleine wandelaars.

De blauwe wandelroute, van zo’n 1,6 kilometer, brengt je over de landtongen en tussen de petgaten. Deze zijn ontstaan door de veenwinning voor de productie van turf. Ontdek het Friese landschap in het afgegraven veengebied, met een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en kleine, smalle graslanden.

Blauwe route

De rode route, van zo’n 3,2 kilometer, brengt je over  houten vlonders, dwars door het moeras en over legakkers en schraallanden. Ook ontstaan door de veenwinning.

Rode route

3. De Kraanlannen

De Kraanlannen kent drie wandelroutes. De groene route is 2 km, de rode 3 km en de gele 4,5 km. Een combinatie is mogelijk. De routes worden aangegeven door gekleurde paaltjes. In de link vind je de verschillende routes. Start en einde van de routes is bij restaurant It Polderhûs aan de Kraenslânswei 1 op De Veenhoop;  hier kun je door het klaphek het gebied in of uit. Bij het restaurant kun je verse paling proeven die in de omgeving gevangen is.

Wil je je hond meenemen? Dat mag, maar wel aan de lijn.

 

4. Ketlikerheide

De Ketlikerheide, vlakbij Heerenveen, is een heideterrein met opvallend veel verschil in hoogte. De wandeling is zo’n 3,5 kilometer. Wandel langs vennetjes, door bos, over heidevelden en langs een dassenburcht. Ideaal om van de natuur te genieten tijdens een mooie wandeling. Zorg ook hier dat je hond aangelijnd is.

 

5. Bos Oranjewoud

Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin.

Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Op sommige plaatsen mogen ze los. Let op de borden!

6. Ecokathedraal Mildam

De ecokathedraal is een plek is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Het gebied wordt met behulp van vrije energie (dus zonder hulp van machines maar alleen met spierkracht) bewerkt, eventueel met behulp van duurzaam herbruikbaar materiaal. Op dit moment is dit vooral steen, maar gebruik van hout en glas is later ook mogelijk. De stenen worden los gestapeld, en dus niet gemetseld zodat dieren en planten de tussenruimtes kunnen gebruiken om te groeien en nestjes in te maken.  Er wordt zonder plan gewerkt, dus geen tekeningen vooraf hoe het gebied zich zal ontwikkelen.

De eerste ecokathedraal, in Mildam, is sinds 1965 in ontwikkeling. Bedenker en uitvoerder hiervan is Louis Le Roy die honderden vrachtwagens met klinkers, tegels en trottoirbanden heeft geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een even groot aandeel heeft. De vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal.

Check ook even de website, daar kun je namelijk een boom doneren, zo help je mee!

 

7. Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen, één van de pronkjuwelen van natuurbeschermingsorganisatie It Fryske Gea. Dit unieke natuurgebied is een laagveengebied van bijna 2500 hectare en bestaat uit een zeer afwisselend landschap met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen. Ook de toppredator de otter leeft in de Alde Feanen.

In het nationaal park bevinden zich nog veel veenmosrietlanden, blauwgraslanden en dotterbloemgraslanden. Er komen meer dan 500 soorten hogere planten voor, waaronder verschillende soorten zeggen en orchideeën. Er broeden meer dan honderd verschillende soorten vogels. In de winter pleisteren in het gebied grote aantallen ganzen, eenden en steltlopers. In het vroege voorjaar kunnen enkele tienduizenden steltlopers zoals kemphaan, grutto en wulp doortrekken.

Ook hier geldt: neem je viervoeter lekker mee, maar wel aangelijnd.

8. Ketliker Skar

In het Ketliker Skar grazen schapen, daarom zijn honden hier niet toegestaan. De route door het  Ketliker Skar is zo’n 5 kilometer. Als je deze combineert met die over de Katlijker Heide kun je een flinke wandeling van 8,5 kilometer maken. De route Ketliker Skar is met rode paaltjes gemarkeerd.

Het Ketliker Skar bestaat voor het grootste deel uit cultuurbos op heidegrond, dat aan het einde van de negentiende eeuw werd aangelegd door de familie Bieruma Oosting. De lange, rechte lanen geven het bos iets statigs. Tegenwoordig is het eigendom van It Fryske Gea.

Bekijk onderstaande links voor meer inspiratie: